"Het helpt dat we op deze manier ons verhaal kunnen vertellen." Klaas Hoff
patiënt

Betrokken raken bij een ongeval in het verkeer, thuis of op het werk, is voor velen een schrikbeeld waar we liever niet te veel bij stilstaan. Toch is het iets wat vele tientallen mensen dagelijks in Nederland overkomt. Natuurlijk lang niet altijd even ernstig of levensbedreigend, maar toch......

Soms is de situatie waarin mensen terecht komen zo ernstig dat de hulpverlening van het Mobiel Medisch Team noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan iemand die gewond en bekneld in haar auto zit. Of iemand die met zijn arm in een machine vastzit. Of een kind dat spelenderwijs op de boerderij van zijn ouders tussen de koeien in de stal belandt en daar bijna door de koeien wordt doodgedrukt. Als de ambulancemedewerkers het niet alleen afkunnen, wordt de traumaheli opgeroepen.

Naast de piloot komen er dan een trauma-arts en een verpleegkundige die gecompliceerde medische handelingen kunnen uitvoeren. Over dit soort grotere ongevallen lees je vaak in de krant of je ziet het op tv, maar hoe het uiteindelijk afloopt, wordt meestal niet belicht. Dit boek geeft een kijkje achter de schermen.

Hoe kon het ongeluk gebeuren? Wat weet de betrokkene er nog van en hoe is het een jaar later? Naast een feitelijke registratie van wat mensen is overkomen, hebben de auteurs de slachtoffers ook thuis opgezocht om hun ervaringen te horen. Hoopvolle, maar soms ook verdrietige verhalen worden afgewisseld met indrukwekkende foto's van de hulpverlening ter plaatse en aangevuld met fraaie portretten van de geïnterviewden die vertellen over hun ongeval.